restauracje Kraków

Aby w pełni zrozumieć sedno stereotypowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dodać owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była banalna dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednak z czasami pojawiło się też i wino, przywożone przede wszystkim z Śląska oraz Węgier.

restauracja przy Rynku Kraków

Charakterystyka schematycznej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z obszerną ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów polskich.

Krakow Restaurant Polish Cuisine

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu stereotypowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną własnością kuchni polskiej jest wiele typów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Przyprawy sztampowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

© Copyright Sypialnia kobiety 2024