kuchnia włoska Kraków
Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie porządnie kultowe są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak należytego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.
Najlepsza wołowina Kraków
Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś rewelacyjną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkiem innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.
Podstawowa filozofia kuchni włoskiej
• Dwie doktryny, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
• Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
• Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.
Co dokładnie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!
• Oprócz gigantycznej rozmaitości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
• Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
• We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.
Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo czy też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.